Društvo Prestop
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Društvo Prestop

Društvo za penalno in postpenalno obravnavo
 
KazaloIščiRegistriraj sePrijava

 

 5. Delavnica, 11.3.

Go down 
AvtorSporočilo
Maša

Maša

Število prispevkov : 216
Join date : 08/10/2012
Age : 31
Kraj : Ljubljana

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeSre Feb 25, 2015 2:42 pm

Prijave:

TEMA: SODELOVANJE

1. Leteča preproga - udeleženci se postavijo na preprogo, njihova naloga je, da jo obrnejo na drugo stran, ne da bi kdo stopil na tla. Komunikacija je dovoljena/zaželena. Izvajalke opazujemo reševanje naloge in opominjamo v primeru kršitev. Pri dejavnosti zaradi večje fizične bližine ne sodelujemo.

Uvod v aktivnost lahko začnemo z domišljijsko pripovedno zgodbo, da jih malo vpeljemo v vzdušje (npr. zamislite si, da ste vkrcate na letečo preprogo in odpotujete v eksotične kraje. Opazujete bele oblake, ki švigajo mimo vas, sonce vam zastira pogled, ptice letijo z vami in na obzorju se že kaže prelep razgled na peščeno plažo ... itd., če ima katera kaj smisla za nadaljevanje, sicer se lahko še kaj spomnim). Vstopnica v eksotični kraj pa je rešitev naloge, ki jim jo potem razložimo kot je opisano zgoraj.

2. Gnezdo - udeleženci morajo iz različnih materialov narediti dovolj mehko gnezdo, ki bo ublažilo padec jajca iz višine. Poleg papirja prinesemo še kakšne druge materiale, vendar pa ne smejo biti ''preveč priročni'', da ne bo preveč lahko. Morda tudi kaj takega, kar bi jih zmedlo, npr. bonbone, ki jih potem lahko še pojedo.

3. Roke - moji površni zapiski mi onemogočajo, da bi se spomnila, kako izgleda ta dejavnost, tako da prosim za malo pomoči.

* Mislim, da rabimo še kakšne rezervne aktivnosti, ker skupina kar hitro rešuje izzive.
Nazaj na vrh Go down
Kira RupnikŠtevilo prispevkov : 45
Join date : 31/10/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePet Mar 06, 2015 8:01 am

Torej, na to delavnico greste Tina, Kaja in Nuša Smile

Kot smo se zmenile je potrebno pripraviti še kakšne dodatne aktivnosti, tako da z idejami na plan Wink
Nazaj na vrh Go down
Maša

Maša

Število prispevkov : 216
Join date : 08/10/2012
Age : 31
Kraj : Ljubljana

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePet Mar 06, 2015 9:40 am

hej punce! spomnila sem se na eno aktivnost, ki bi jo lahko priključile praktičnim vajam. je bolj razmišljujoče narave in bi skupinski del delavnice usmerila še na bolj individualno raven, da vsak pri sebi razmisli o svojem delovanju. sporočite, kako se vam zdi ali pa predlagajte še kaj drugega.

ker bom pričela z delom, me nekaj časa ne bo več na delavnicah - mi je kar malo žal, ker mi je ful fajn hodit z vami. upam, da si bom čim prej uspela organizirati urnik tako, da se vam kmalu priključim nazaj Smile

dELOVNI LIST - SOCIALNE VEŠČINE

''V linku^^ je delovni list za delavnico na temo socialnih veščin. Delavnica se mi zdi primerna za delo v skupinah do max 10 ljudi, saj terja nekaj osebne angažiranosti, samorefleksije in sposobnosti konstruktivne izmenjave mnenj. Zdi se mi dobro, če uporabnike pred delavnico seznanimo s pojmom socialne veščine - na prazno stan papirja lahko napišejo svojo definicijo oz. razumevanje tega pojma, nato pa lahko izvedemo skupinski pogovor na to temo. V nadaljevanju skupaj preberemo uradne definicije, povzete po literaturi, ki je tudi zapisana v priloženem dokumentu. V kolikor obstojijo kakšne nejasnosti, se še dodatno pogovorimo oz. navedemo kakšne primere socialnih veščin, uporabnike lahko tudi povprašamo, če so že bili na kakšnem treningu SV, ipd. Glavni del naloge pa sledi, ko udeleženci individualno razmišljajo o socialnih veščinah glede navedenih področij. Vzpodbujamo jih, naj bodo konkretni, sicer se lahko zgodi, da pišejo zgolj neke pavšalne trditve in ''sadijo rožice''. Glede na to, da je zapor poseben socialni sistem, se lahko zgodi, da jim bo naloga težka in bodo razmišljali samo v okviru dogajanja v zaporu (za katerega pa običajno menijo, da ima svoja pravila, ki se jih ne da prenesti na zunanje okolje). Ko zaključimo z individualnim delom sledi poročanje v skupini in skupinska debata. Delavnico lahko nadgradimo tudi z razmišljanjem o tem, na kakšen način bi lahko posamezne socialne kompetence pridobili. Samo bistvo delavnice pa vidim v tem, da uporabniki sami pri sebi prepoznajo področja, na katerih so dobri in identificirajo tista, v katerih bi se lahko izboljšali - seveda vse v okviru teme, torej sposobnosti delovanja kot družbeno bitje v socialnem svetu.''
Nazaj na vrh Go down
Maša

Maša

Število prispevkov : 216
Join date : 08/10/2012
Age : 31
Kraj : Ljubljana

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePon Mar 09, 2015 3:03 pm

Glede materiala - preprogo bom js predala Kaji, pa nekaj papirja lahko tudi priskrbim. Kaj bi jim še lahko dale za izdelavo gnezda?
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePon Mar 09, 2015 5:44 pm

selotejp, banana, haha, takšne stvari mi grejo po glavi...to lahko, vključno z jajcem vse jaz priskrbim. aja, pa kakor berem navodila na googlu, jih lahko razdelimo npr. v 2 skupini, da nekako tekmujejo med seboj?

Pri 1. Nalogi ''Leteča preproga'' ne razumem dobro tegale, kaj je tukaj mišljeno ''vstopnica v eksotični kraj pa je rešitev naloge, ki jim jo potem razložimo kot je opisano zgoraj''?

Drugače bom zvečer nalimala še par aktivnosti, samo da pridem normalno domov do računalnika, zdele pišem z vaj na faxu. Pa še razdelit si moramo aktivnosti!

Kar se pa tiče delovnega lista, mi je ful všeč ta aktivnost, samo kako bomo to navezovali na sodelovanje? Aja, mogoče da uporabljamo socialne veščine tudi kot orodje za kolektivno sodelovanje, ta stil?
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePon Mar 09, 2015 6:08 pm

okej, eno aktivnost sm najdla, ki bi zelo spodbujala sodelovanje, ter tudi medsebojno zaupanje in sicer - razdelimo se v pare, eni osebi iz para se zaveže oči in druga oseba ga mora voditi od točke A do točke B (naredimo neke vrste labirint s stoli, mizo ipd.). Pa lahko gre po en par naenkrat, da bi bila zadeva tudi bolj kontrolirana. Kaj se vam zdi?
Nazaj na vrh Go down
TinaVelŠtevilo prispevkov : 71
Join date : 04/11/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePon Mar 09, 2015 10:09 pm

Hej!
Ker se mi zdijo socialne veščine ful pomembna tema, predlagam, da jim namenimo celo srečanje - se pravi eno od naslednjih. Pa da se o vsem skupaj še malo pomenimo in še kakšno aktivnost dodamo. Za sredo pa se držimo tega, kar smo se domenili, plus dejavnost, ki jo je predlagala Kaja. Kaj pravite?

Lahko si razdelimo tako, da ima ena uvod (v katerem jih lahko na poseben način vpraša po počutju) in preprogo, druga gnezdo in vodenje slepih, tretja pa roke in evalvacijo. Meni je vseeno, kaj imam.
Mislite, da je to dovolj, ali da rabimo še kaj? js sm malo na tesnem s časom, tako da nisem še nič pobrskala za dodatnimi aktivnostmi...
Za gnezdo bi jim js dala samo časopisni papir, selotejp, banano in mogoče še kaj neuporabnega, npr. bonbone ali flomastre.
Kaja, praviš, da boš vse to ti prnesla?

Se vidimo!
Nazaj na vrh Go down
nusa.vogrinŠtevilo prispevkov : 31
Join date : 12/01/2015

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimePon Mar 09, 2015 10:18 pm

V uvodu bi lahko imeli eno izmed tistih aktivnosti, kjer vsak pove kako se počuti tako, da namesto opisovanja izbere film, pesem, predmet ipd...
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 12:53 pm

Glede tega, da namenimo celo srečanje samo socialnim veščinam drugič, se strinjam!

Uvod je lahko res takšen, kot je predlagala Nuša in nato preidemo v preprogo. Nuša bi mogoče potem kar ti prevzela ta uvod in preprogo?

Lahko imam potem jaz gnezdo in vodenje slepih in potem Tina zaključi z rokami in evalvacijo oz. evalvacijo lahko itak skupaj. Drugače pa tako in tako katera vskoči, če se drugi zatakne, to je samo okvirna delitev dela Smile Za gnezdo lahko jaz zrihtam ves material! Pa tudi preprogo bom prinesla, mi jo Maša danes zrihta! Pa še neko prevezo za oči bom prinesla.

Upam, da bo dovolj aktivnosti, bom probala do večera poiskati še kakšno za backup, če slučajno bomo imeli resnično preveč časa!
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 1:02 pm

Še nekaj bi rada vprašala glede gnezda, bi jih razdelili v npr. 2 skupini? Pa bi jim mogoče še dali nalogo, da nato še predstavijo svoje gnezdo, njegovo funkcionalnost, design ipd.?

Pa iz kakšne višine se to spusti jajce, je to strogo definirano ali na približno pač?
Nazaj na vrh Go down
Kira RupnikŠtevilo prispevkov : 45
Join date : 31/10/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 3:42 pm

Punce, super je brat tole vaše dogovarjanje! Smile

In idejo delavnici soc. veščin močno pozdravljam! Smile

Jutri vam želim eno super fino fajno delavnico! Wink
Nazaj na vrh Go down
TinaVelŠtevilo prispevkov : 71
Join date : 04/11/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 4:29 pm

Kaja, super ideja!
torej, 2 skupini...
Predlagam, da smo me umes opazovalke diinamike skupine (sodelovanja, razporejanja vlog, določanje vodje ipd).
Po končanem delu najprej oni poročajo o tem, potem pa povemo še me, kako smo jih videle.
Nazaj na vrh Go down
TinaVelŠtevilo prispevkov : 71
Join date : 04/11/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 4:31 pm

Tudi z razdelitvijo vodenja se strinjam.
Mam pa zlo malo, tko da bom zihr skakala umes Laughing
se vidimo jutri Very Happy
Nazaj na vrh Go down
nusa.vogrinŠtevilo prispevkov : 31
Join date : 12/01/2015

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 7:50 pm

Lahko imam uvod in aktivnost s preprogo.
Se že veselim jutrišnje delavnice! Smile
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 7:54 pm

Super, vse zmenjeno! Vidimo jutri spet ob 8:10-8:15?
Nazaj na vrh Go down
nusa.vogrinŠtevilo prispevkov : 31
Join date : 12/01/2015

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 7:59 pm

Ja, lahko tako kot prejšnjič.
Nečesa ne razumem... Tiste uvodne zgodbe za aktivnost s preprogo. A to je obvezno, da povem? Ker si ne predstavljam čisto točno, kako točno bi naj to izgledalo
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeTor Mar 10, 2015 10:36 pm

Naredi po svoje, kot ti bo najbolj ustrezalo, tisto je bila samo ideja Smile
Nazaj na vrh Go down
KajaBŠtevilo prispevkov : 119
Join date : 03/04/2013

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeSre Mar 11, 2015 8:38 pm

EVALVACIJA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE
ZAVOD: ZPKZ, Ljubljana
DATUM: 11.3.2015
IZVAJALCI: Kaja Bradeško, Tina Velišček, Nuša Vogrin
ŠT. PRISOTNIH UPORABNIKOV: 4

VSEBINA:
• Uvod:
Ponovno smo predstavile društvo, saj sta bila 2 nova uporabnika, ter jih povprašali kako so in kaj pričakujejo od današnje delavnice glede na objavljen letak.
• Glavni del:
Leteča preproga, gnezdo.
• Zaključek:
Evalvacija aktivnosti, zadnjih 10 minut smo izvedli še aktivnost ''roke''.

ANALIZA:
Uporabniki so zopet prišli razpoloženi in dobre volje, dva nova uporabnika sta se hitro vključila v dinamiko delavnice. Med seboj so dobro sodelovali, večina se jih tudi že pozna med seboj, ter so sami potrdili, da je to ključnega pomena za dobro medsebojno sodelovanje. Veliko so se tudi šalili med seboj in vzdušje na delavnici je bilo zopet zelo prijetno in sproščeno.
Letečo preprogo so zelo hitro rešili, na splošno dotična skupina zelo hitro rešuje izzive. Pri izdelovanju gnezda smo jim dovolili nekaj več časa, saj so se resnično trudili pri izdelavi. Ob spustu jajca je prišlo do obtoževanja s strani enega uporabnika, da se jaz, ki sem bila tista, ki je spustila jajci, namenoma premikam in na tak način sabotiram spust jajca v gnezdo. Ob tej aktivnosti so se zelo razživeli, ter na koncu tudi sami spuščali jajci iz različnih višin, na koncu sta se obe jajci tudi razbili Smile


ZAPISNIKAR: Kaja Bradeško

Upam, da je kul poročilo, če kje kaj manjka/je kak kiks, me prosim popravite:)
Nazaj na vrh Go down
TinaVelŠtevilo prispevkov : 71
Join date : 04/11/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeSre Mar 11, 2015 9:43 pm

Js bi izpostavla še to, da nas je varnostnik non-stop "kontroliral" - bolj kot ne zaradi radovednosti Very Happy rekel je celo, da ga moremo poklicati, ko bomo spustili jajca Smile mene in večine ostalih to ni zmotilo, zdelo se mi je fino, da jih zanima...je pa vmes eden izmed sodelujočih pojamral, da mu gre to na živce in da ga moti.

Pedagoginja je rekla, da je naslednjič ne bo, ker je na dopustu, in da bo na mail poslala kontakt pedagoga, ki jo bo nadomeščal.

Drugače bi pa tut js radaizpostavla odlično vzdušje na vseh delavnicah , na tej pa še posebej. meni je prav polepšala dan...majo smisu za humor Laughing

Zihr pa velja, da jih moremo na naslednjih srečanih čim bolj angažirat - pripravit čim več aktivnosti, v katerih lahko aktivno sodelujejo - predvsem morejo vključevati gibanje Smile zelo so jih všeč tudi razne igrice - tako miselne kot zabavne (npr. današnje roke).

S Kajo in Nušo smo se pogovarjale tudi, da bi se pred naslednjo delavnico dobile in podrobneje predebatirale - da bi bili sodelujoči bolj aktivni, bi poskušale povezati moralno zgodbico z gledališčem zatiranih.
V smislu, da bi mogoče po debati o moralnosti in razvrstitvi po moralnosti nek prizor iz zgodbe zaigrale me, potem pa bi mogli oni poseči vmes in kaj spremeniti...kot sm rekla, idejo bi še razvile Smile
Nazaj na vrh Go down
TinaVelŠtevilo prispevkov : 71
Join date : 04/11/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeSre Mar 11, 2015 9:45 pm

Aja, pa žou pedagoginja ni mela fotoaparata, da bi posikali te inštalacije (gnezda).
Škoda, ker je bila ena res občudovanja vredna - stilsko izjemno dodelana Wink
Nazaj na vrh Go down
Kira RupnikŠtevilo prispevkov : 45
Join date : 31/10/2012

5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitimeČet Mar 12, 2015 4:21 pm

Punce čestitam za super izpeljano delavnico!! Smile BRAVO! Smile

Ste se že kaj menile, kdaj bi se dobile pred naslednjo delavnico?

Glede varnostnika pa verjamem, da je motilo enega izmed udeležencev. Načeloma, naj med delavnico ne bi hodili, lahko enkrat pridejo da "pogledajo situacijo", kaj večkrat pa ne. Če se bo tudi na naslednji delavnici to pojavilo in bo moteče tudi za ostale, svetujem, da ob koncu delavnice to omenite pedagoginji.
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content
5. Delavnica, 11.3. Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: 5. Delavnica, 11.3.   5. Delavnica, 11.3. Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down
 
5. Delavnica, 11.3.
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Društvo Prestop :: Prostovoljci :: Leto 2014/2015-
Pojdi na: